Over De Smarties

Wie wij zijn

Wij zijn het Haagse Smartlappen- en Meezingkoor ‘De Smarties’. In onze mooie regeringsstad is een gezellige noot zo op z'n tijd zeker op z'n plaats - en daarom zingen wij meezingers en smartlappen.
Ons koor bestaat ongeveer twintig jaar en we hebben momenteel zo'n 30 vrouwelijke en mannelijke leden, die samen één gemeenschappelijke passie hebben: zingen. Ons repertoire omvat traditionele smartlappen, maar ook modernere levensliederen. Daarnaast hebben we ook een aantal echte meezingers op ons programma staan, zowel droevig als vrolijk, en als echt Haags koor zingen we ook graag liedjes, die ons Haagse hart sneller doen kloppen.
We verzorgen optredens in verzorgingstehuizen en op feesten en partijen en we nemen deel aan festivals en evenementen.

Een stukje geschiedenis

Eind 1994 of begin 1995 - daar zijn de meningen over verdeeld - besloten Cilia van Haaren en Marianne Kukler tot het oprichten van een smartlappenkoor. Ze vroegen Henk Anijs als muzikaal leider. Leden werden vooral geworven bij het strijdkoor Jan en Alleman en de basiseducatie-instelling Haak In.

Tineke van Rossum bedacht de naam Smarties. De eerste jaren traden we dan ook op in T-shirts met de kleuren van de bekende snoepjes. Onze oefenruimte werd Het Anker in Den Haag.

In het begin traden we vooral op bij bruiloften en partijen.

In 1998 werd Joke Geraets onze dirigent, terwijl Henk ons muzikaal bleef begeleiden. Steeds vaker gingen we optreden. Nog steeds op feesten, maar ook in verpleeg- en verzorgingstehuizen via Fonds 1818 en tijdens festivals. Na enkele jaren kreeg Joke het te druk en werd Ellen de Jonge onze dirigent.

Oefenruimte

In 2004 kregen we een andere oefenruimte: de Nutsschool Zorgvliet in Den Haag, waar we ook nu nog steeds repeteren. Al die jaren bleef Henk Anijs voor de muzikale begeleiding zorgen, maar helaas moest hij in 2011 daarmee stoppen. Hetzelfde gold voor koordirigent Eric van Dalum.

Nu

In 2011 werd het stokje overgenomen door onze huidige begeleider, Hans Steijger, die zijn taak op een zeer inspirerende wijze vervult en daarmee voor een geheel nieuwe impuls heeft gezorgd. Ook heeft hij speciaal voor ons koor een aantal eigen liedjes gecomponeerd, die wij met veel verve ten gehore brengen.

In augustus 2023 vierden wij dat Hans al 12,5 jaar aan ons smartlappenkoor verbonden is! 

Nog steeds treden wij  met ons koor op in verpleeg- en verzorgingstehuizen. In april 2024 staat deelname aan het Smartlappen Festival in Amersfoort op ons programma. 

Meedoen?

Nieuwe leden (zowel vrouwen als mannen) zijn van harte welkom! Auditie doen is niet nodig, bij ons is voor iedereen plaats. U kunt rustig een paar keer met ons meedoen en kijken of ons koor u bevalt. 

Als u geïnteresseerd bent geraakt, neem dan contact op met Ingrid Kloos, (ingridkloos@hotmail.com) of via het contactformulier.